“Sunt extrem de onorată să ma aflu în faţa dumneavoastră, în calitate de moderator al primului salon de carte din istoria conferinţei Zilele Spitalului Militar Central. Cred că modestia ne-a facut ca, în cele şase ediţii care au trecut, să lăsăm ca tăcerea să se aştearnă peste dragostea noastră pentru condei, pentru ştiinţă şi pentru dorinţa de a duce progres, fiecare acolo unde ne desfăşurăm activitatea.

Frumos auditoriu care aţi acceptat să fiţi martorii ridicării unei cortine trase peste valorile româneşti, cortină impusă de falsitatea socială în care am ajuns să trăim, vă spun cu mâna pe inimă că aveţi în faţa dumneavoastră, dincolo de titlurile universitare, de halatul unui medic, de prietenia unui coleg, adevăraţi titani ai medicinei româneşti.

  • Distinsul profesor, coleg, prieten, medicul, chirurgul şi omului, Silviu Constantinoiu autorul “Tratatatului de patologie şi chirurgie esofagiană”, cel care redă cu acurateţea unei disecţii exemplare fiecare aspect al patologiei chirurgicale esofagiene, al diagnosticului şi al tratamentului său.
  • Cercetătorul istoriei, iubitorul de artă, mentorul, generalul, medicul, chirurgul, şi academicianul Dan Mischianu, omul care răspunde prezent la orice provocare profesională indiferent din ce direcţie vine aceasta – trup, minte şi, mai ales, suflet, autorul volumului “Urgenţe urologice”
  • Buzoianul, doctorul Costin Duţu, cunoscut de pacienţi ca medic primar chirurgie generală, colonelul, omul, cu acea fărâmă de har de vindecare de la Dumnezeu, îşi propune să se dezvăluie şi să dezvăluie prin volumul “Incizie printre cuvinte” dacă şi mai ales “Cum se vindecă oamenii care vindecă?”
  • Nu întâmplător voi spune acum celebrele cuvinte care, nouă doamnelor, ne stârneşte un zîmbet şi anume că, în spatele unui bărbat puternic, se află femeie şi mai puternică. Carmen Adela Sîrbu este cea căreia îi datorăm întâlnirea noastră de astăzi, doamna care a reuşit să demareze acest proiect şi să aducă la un loc toţi aceşti bărbaţi puternici, profesori universitari, oameni în faţa cărora cuvintele pălesc. Temerară, inovatoare şi creativă, un spirit viu şi înclinat spre admirarea pragmatică a eternului univers uman, un motor de progres pentru toţi cei care au şansa să o cunoască, conferenţiarul, medical, colega şi prietena mea Carmen vine în faţa dumneavoastră cu volumul “Nursing in neurologie”.

Vă întrebaţi ce au comun toate aceste cărţi. Simplu – OMUL şi VIAŢA. Omul pacient şi omul medic fiecare dintre ei întâlnindu-se pe o clipă de viaţă în care se luptă cu neprevăzutul, înconjuraţi de familie, de copii, de parinţi sau de prieteni, de toţi cei dragi, acolo unde nu prea este loc de prea multe speranţe, copleşiţi de bucurie sau durere.

Felicitări şi mulţumiri autorilor şi editorilor care au făcut posibil acest act de ştiinţă şi conştiinţă!”

General de brigadă medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu,
moderatorul salonului de carte, organizat în cadrul Conferinţei Naţionale Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. “Carol Davila”

Evenimentul a beneficiat de prezenţa de marcă a unor invitati de mare valoare academica, universitara si profesionala, voci recunoscute la nivel national si international, dintre care ii mentionam pe domnul Profesor universitar dr. Viorel Jinga, domnul Profesor universitar dr. Dumitru Constantin Dulcan, domnul  Profesor universitar dr. Irinel Popescu

Foto Daniel Iancu