Gen.(r) Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN a vazut lumina zilei pe 5 noi. 1938  la  Mârghia jud. Argeş.Saltul de la scoala primara la mediul militar si academic, concretizat prin gradul de general si  titlul de profesor universitar,  l-a facut printr-o perpetua cautare, printr-o munca asidua, o inegalabila tenacitate dublate de o iubire neconditionata fata de semeni si divinitate.

Parafrazandu-l pe Octavian Paler, putem spune despre Profesorul Dumitru Constantin Dulcan ca a parcurs cele patru anotimpuri pretinse de inteleptii hindusi:

 • unul pentru a studia şi a descoperi lumea,
 • al doilea pentru a întemeia un cămin,
 • al treilea pentru a reflecta si,
 • al patrulea, în care eliberat de inhibiţii şi de obsesii a devenit un fel de călător fără bagaje….

 

Parcurs profesional

 • A  absolvit  Facultatea de  Medicină Geanerală în cadrul Inst. Medico-Militar în 1962.
 • A urmat secundariatul in Neurologie 1968 – 1971, finalizandu-l prin titlul de medic specialist neurologie in 1971 si apoi in psihiatrie in 1983.
 • Prima functie a fost de    Medic Şef Secţie Neuropsihiatrie la Spitalul Militar Craiova în perioada 1971 – 1974.
 • In perioada 1974  –  2005 a fost medic principal şi respectiv primar în Spitalul Militar Central.
 • A devenit şef de secţie Neurologie la Spitalul Militar Central prin concurs organizat în martie 1992.
 • În 1993 a obţinut prin concurs titlul universitar de Conferenţiar, si gradul de  General Brigadă.
 • În 1995 Secţia Neuropsihiatrie s-a scindat în secţie de Neurologie, la care a rămas şef de clinică (inclusiv secţie) şi în secţie de Psihiatrie.
 • În 1998 a obţinut titlul de profesor universitar .
 • Timp de 12 ani a fost sef de Clinica Neurologie (1993  –  2005).
 • Dupa pensionarea din 2005 si pana in prezent este Seful Catedrei de  Neurologie şi Neuropsihosomatică  la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Medicina.

PE PLAN PROFESIONAL S-A IMPUS:

 • Prin studiul activităţii electrice a creierului (EEG) publicând ca autor principal 5 volume în mai multe ediţii
 • A publicat ca autor principal 4 volume de neurologie
 • S-a impus în studiul epilepsiei cu articole, comunicări şi 1 volum pe această temă.
 • A elaborat împreună cu colectivul secţiei de Neurologie o metodă de expertiză medico-militară în epilepsie numită Algoritmul ASIDEC
 • A elaborat de asemenea peste 280 de lucrări ştiinţifice constând în comunicări la congrese, simpozioane şi articole publicate în reviste de specialitate din ţară sau din străinătate .

Ca urmare a studiilor de electofiziologie cutanată a demonstrat că baza fiziologică a terapiilor reflexe o constituie existenţa la nivelul tegumentului a unor zone bine circumscrise care se disting prin rezistenţa “electrică” scăzută şi potenţialul electric crescut în raport cu suprafeţele înconjurătoare. A denumit aceste zone puncte active sau electrodermale, denumire pe care şi-au însuşit-o cercetătorii domeniului pe plan internaţional.

In 1976, plecând de la ideea că în timpul stării de relaxare psihică şi somatică există un nivel energetic optim pentru organism, a imaginat un aparat şi o metodă de stimulare a punctelor active cu energii modulate în funcţie de pattern-ul bioelectric cerebral propriu. Astfel a elaborat conceptul de electroreglare şi ideea rolului de antenă pentru organism, jucat de învelişul cutanat.

Multe din concluziile studiilor de electrofiziologie cutanată efectuate în acest scop au constituit contribuţii originale, unele confirmate ulterior de către cercetătorii chinezi şi japonezi si au fost concretizate in brevete de inventii.

In 2014 Universitatea din Pitesti ca semn al recunoasterii profesionale i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa . Dintre  numeroasele premii şi medalii amintim:

Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor,

Meritul Sanitar în grad de ofiţer,

Medalia de Excelenţă Goldability  conferită de Societatea de Psihologie Transpersonală,

dar si Premiul Belgiei pentru critica literară la opera lui Maurice Carême.

Orice sfârşit este doar un nou început! Este si cazul domnului gen (r) Dumitru Constantin Dulcan care dupa 2005 anul pensionarii, a renascut precum pasarea Phoenix, relansandu-se cu o efervescenta spirituala impresionanta, concretizata in aparitii editoriale si conferinte, emisiuni, congrese, toate avand ca numitor comun neurostiintele si noua spiritualitate.

,,Timid si exuberant, exigent si concesiv, lipsit de prejudecati si totusi rezervat in a-si comunica certitudinile , profesorul Dumitru Constantin-Dulcan, omul stiintelor medicale este, in lumea memorialisticii literare , o prezenta fermecatoare, care se stie a face, cu eleganta , iubit atat prin spiritul cartezian al ideilor , cat si printr –un romantism al faptului divers mai putin obisnuit in literatura romana,, afirma prof univ, Aurel Sasu, scriitor, critic si istoric literar.

Prin preocupările cu extensie filozofică a fost si este de asemenea antrenat într-o serie de activităţi de ordin cultural şi spiritual, fiind membru in Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti din ţară şi străinătate.

Numeroasele publicatii eseistice si filozofice stau marturie in acest sens, piesa de greutate ramanand insa ,,Inteligenta materiei ,, care dupa 40 ani nu numai ca nu e perimata, dar este mai actuala ca oricand!

Practic toate  scrierile  domniei sale culmineaza cu ultima aparitie,,Dumitru Constantin Dulcan-un promotor al Noii  Spiritualitati,,, de unde citam:

,,In tot ceea ce suntem si in ceea ce gandim este mereu vie o istorie trecuta.Privind retrospectiv , am convingerea ca toti venim pe lume cu un rost de indeplinit, cu un sens precis in functionalitatea Universului.Este motivul pentru care suntem dotati cu o anumita zestre nativa si ne nastem in locul si in conditiile adecvate drumului pe care il avem de strabatut in efemera noastra existenta,,

Toate aparitiile publice in emisiuni televizate, radiofonice, conferinte , seminarii tematice, au in comun cautarea propriului Sine.,,Am inteles ca avem cu totii o sorginte spirituala , ca facem parte integranta din Marele Univers…..si de aceea legea binelui, a zidirii si nu a distrugerii , a respectului pentru natura, pentru demnitatea umana ……reprezinta esenta Noii Spiritualitati.

Dincolo de interesul stiintific si pasiunea pentru neurostiinte, profesorul Dumitru Constantin a creat o scoala de neurologie, s-a inconjurat de discipoli talentati, inteligenti cu care a evoluat si s-a dezvoltat profesional.

A stiut sa creeze o echipa care a perpetuat invatatura si spiritul domniei sale, cand printr-o ironie a sortii a fost nevoit sa paraseasca colectivul pe care-l formase si care-l formase.

Este cel care ,,a stiut sa scoata campionii’’ din fiecare.

Permanent tanar si nelinistit, in cautarea adevarului, a contaminat cu energia creativa si exuberanta sa.

Continua sa fie un exemplu viu, o faclie care lumineaza si ne calauzeste in acesta calatorie terestra a sufletului.

Va multumim Domnule Profesor ca existati!