General (ret.) Academician Profesor universitar Dr. Vasile CÂNDEAPreşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei

În urmă cu peste două decenii, domnul  Acad. Prof. univ. Dr. Vasile Candea a fost un vizionar atunci când a implementat, în premieră internaţională, o soluţie integrativă pentru problematica bolilor cardiovasculare, fundamentată pe ideea soluţionării  acesteia, în formatul unei echipe multidisciplinare: cardiologie clinică, cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară.

Studii: Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universitătii de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti (1957); pregătire postuniversitară în Chirurgia generală, Chirurgia de urgentă, Traumatologie, Chirurgie toracică si Chirurgie cardiovasculară în perioada 1962–1976. „Doctor în Medicină” cu teza „Sistemul limfatic în socul traumatic – studiu de cercetare experimentală cu aspect fundamental”, prioritar în România, sub coordonarea stiintifică a prof. I. Teodorescu Exarcu (1975).

Stagii de specializare în Franta (1979, 1980); Austria (1989, 1990); Israel (1992); S.U.A. (1993, 1995); Danemarca (1999) si Belgia (2001).

Activitatea profesională: medic de medicină generală în circumscriptii rurale (1957–1959); medic militar de unitate (1959–1961); medic de chirurgie generală în Spitalul Militar Central (1961–1971) si Sef Sectie chirurgie cardio-vasculară la Spitalul Militar Central Bucuresti (1976–1990); director al Centrului de Boli Cardiovasculare al armatei (1990–1995); director al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” Bucuresti si Sef Clinică II Chirurgie Cardiacă.

Din 1972 începe activitatea didactică la U.M.F. „Carol Davila” Bucuresti, ca asistent universitar; în anul 1994 devine profesor titular, prin concurs. Din 2002 este
profesor consultant la Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila”.

Ca medic militar a avut o evolutie ascendentă de la Locotenent Major (1959), Căpitan 1964), Maior (1969), Locotenent Colonel – la exceptional (1975), Colonel – la exceptional (1978), General de Brigadă (cu 1 stea), în 1989, General de Divizie (cu 2 stele) la trecerea în retragere în 1995, General de Corp de Armată (cu 3 stele) în 2000 si General de Armată (cu 4 stele) în 2004.

Deputat de Teleorman în legislatura 1996-2000, membru în Comisia pentru sănătate si familie a Camerei Deputatilor.

Activitatea stiintifică si publicatii: a publicat numeroase monografii si tratate medicale, ca autor sau coautor, cum ar fi: Socul – fiziopatologie clinică, tratament (1973); Sistemul limfatic în socul traumatic (1983); Chirurgie vasculară – Bolile arterelor (2001); Bolile venelor si limfaticelor (2002); Patologie chirurgicală (2001); Tratatul de cardiologie (2003); Tratamentul chirurgical al valvulopatiilor (2005); Ecocardiografia perioperatorie (2005). „Rolul omului de stiintă în societatea de tranzitie” (1997, sub redactie), „Dezvoltarea în mileniul III” (1999, sub redactie), „Apa – un miracol” (2005, sub redactie), „Calitatea vietii” (2009, sub redactie). Autor a peste 750 de lucrări stiintifice, comunicate si publicate în reviste de specialitate din tară si de peste hotare, atasate la volumele manifestărilor stiintifice nationale sau internationale la care a participat. Autor a 20 filme stiintifice cu tematică din chirurgia cardiovasculară, unele dintre ele obtinând premii si distinctii românesti si străine.

Este remarcabilă si activitatea editorială, ca membru în comitetul de redactie al unor revistei de specialitate: Redactor sef si fondator al revistelor « Annals of the Mediterannean Medical Entente » (2005); „Romanian Journal of Cardiovascular Surgery”, inclusă în EMBASE (Excerpta Medica Europe, Chemical Abstracts – USA) si indexată de CNCSIS în categoria C (Criteriile Institutului pentru Stiinta Informatiei din Philadelphia (ISI – Thompson); precum si Redactor Sef al revistei “Archives of the Balcan Medical Union” (fondată în 1963, serie nouă din 1994, care i se datorează), indexată de CNCSIS în reviste de categoria B (ISI –Thompson).
Fondator si editor al seriilor noi ale Analelor Academiei Oamenilor de Stiintă din România.

A participat la peste 150 manifestări stiintifice nationale si internationale, desfăsurate pe tot mapamondul: Cehoslovacia, Grecia, Turcia, FranŃa, Germania, Canada, Albania, Austria, Bulgaria, Rusia, Anglia, Italia, Israel, Suedia, S.U.A., Brazilia, Australia s.a.

Contributii: a introdus tehnici si procedee noi în chirurgia cardiovasculară, a efectuat o serie de cercetări stiintifice – clinice si experimentale – în următoarele domenii: socul traumatic; contributia sistemului limfatic în soc (studii prioritare în România); explorarea limfografică a limfaticelor cervicale (primele studii în România); contributii originale în afectiunile miocardului, plămânului, ficatului, pancreasului si sistemului imunitar, în timpul si după circulatia extracorporală. A executat primele limfografii cervicale în România;
Stiinte Medicale: a realizat în colaborare cu Prof. Noirhomme de la Spitalul St. Luc din Bruxelles – implantarea primei inimi artificiale autonome de tip NOVACOR din sud-estul Europei.

Premii si distinctii: Pentru întreaga activitate i-au fost acordate:

Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler (2002); Ordinul National „Steaua României clasa V (1983).
Premiul „Dr. Gheorghe Marinescu” al Academiei Române, pentru monografia „Socul – fiziopatologie clinică, tratament” (1975).
Titlul de „Omul anului 2000 al American Biographical Inst.
Premiul „Nicolae Teodorescu” al Academiei Oamenilor de Stiintă din România (2004).
Este „Doctor Honoris Causa” al: UMF Timisoara (2000); UMF Chisinău (2001); UMF ConstanŃa (2002); UMF Oradea (2004); Universitătii Bioterra (2005), UMF Cluj Napoca (2008) si al Universitătii Nationale de Apărare (2009).
A fost distins cu Ordinele „Meritul Militar” clasele 3, 2, 1; multiple diplome de excelentă, distinctii, medalii, plachete oferite de institute de cercetare si universităti, institutii oficiale ale statului; Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler (2002). Din anul 2007, este „Cetătean de onoare” al comunei natale, Viisoara (fostă Lisa-Vânători) –
județul Teleorman.

Inventii: detine două brevete de inventii: „Banca de tesuturi si celule prin crioprezervare pentru transplant” si Medicamentul „RUXABION”, utilizat în terapia bolilor vasculare periferice.

Afilieri: Membru titular fondator si Presedinte al Academiei Oamenilor de Stiintă din România, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, membru titular al Academiei de Stiinte Naturale din Rusia (din 2007), membru titular al Academiei de Stiinte Ecologice din Republica Moldova. Membru fondator al Societătii Române de Chirurgie Cardiovasculară, Secretar General International al Antantei Medicale Mediteraneene, Secretar General International al Uniunii Medicale Balcanice, Membru al Academiei de Stiinte din New York, Membru în Societatea Balcanică de Chirurgie Vasculară si Angiologie, Membru în Societatea Europeană de Chirurgie Cardiovasculară, Membru în Societatea de Flebologie, Membru în Societatea Română de Chirurgie Vasculară si Angiologie, Membru în Societatea Internatională de Angiologie, Membru în Societatea Medicilor si Farmacistilor Militari, Membru în Colegiul francez de Chirurgie vasculară etc.
De asemenea, este membru fondator al fundatiilor: „Emil Palade”, „Pro Patria”, „FOBAC”, „Cordis” si Presedinte al Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei.
Este expert stiintific si Director de proiect în programe de cercetare de prim plan si de mare actualitate, la Academia Oamenilor de Stiintă din România.