Va invitam, joi, 11 octombrie a.c., la Cercul Militar National, incepand cu ora 18.30, la Simpozionul “Managementul deficitului de fier în insuficiența cardiacă cronică și impactul asupra rezultatelor clinice”.


Insuficienţa cardiacă reprezintă o condiţie patologică caracterizată prin incapacitatea inimii de a asigura un debit sanguin sistemic suficient pentru a acoperi nevoile energetice ale organismului. Insuficienţa cardiacă duce la o creştere a presiunii de umplere şi antrenează mecanisme compensatorii centrale şi periferice pentru menţinerea homeostaziei. Fiind o boală cronică, este uşor influenţată de condiţii patologice asociate, cu risc de a favoriza decompensarea. Indiferent de etiologia incriminată în insuficienţa cardiacă (alterarea funcţiei musculare, tulburări ale funcţiei de pompă, disritmii sau insuficienţă cardiacă cu debit crescut), simptomatologia de bază este aceeaşi, iar simptomul cardinal este dispneea. Alt factor favorizant este vârsta pacienţilor, fiindcă prin îmbătrânire se poate produce o disfuncţie diastolică. Între factorii biologici de prognostic negativ ai unei insuficienţe cardiace se găseşte şi anemia, ce poate fi corectată pentru a stopa o decompensare sau o evoluţie negativă a insuficienţei de organ.

Anemia este una din patologiile cele mai frecvent întâlnite în practica medicală curentă. Ea reprezintă un semnal de boală, un mecanism de boală sau o condiţie morbidă asociată, ce poate decompensa patologia de bază a pacientului. Anemia, în general, are incidenţă şi mortalitate crescute şi costuri economice semnificative. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, asocierea anemiei realizează un status cardiac şi funcţional nefavorabil în comparaţie cu cei non-anemici. Anemia se asociază relativ frecvent cu insuficienţa cardiacă, scăzând toleranţa la efort a bolnavului şi crescând costurile spitalizării. Este necesar să se deceleze dacă anemia este doar asociată sau este un factor determinat de insuficienţa cardiacă.

Programul detaliat al zilei, le gasiti la http://www.zilelesuumc.ro/program/joi-11-octombrie-2018/.
Pentru înscriere puteți accesa http://www.zilelesuumc.ro/inscriere/.

Material video realizat de col. Oana Ciobanu și Iulian Nastasache