Anual, mii de pacienţi români sunt diagnosticaţi cu stenoză aortică, o afecţiune degenerativă severă a inimii, pentru care tratamentul uzual recomandat este intervenţia pe cord deschis. Unii pacienţi au însă patologii severe asociate, care cresc riscul operator.

Acesta a fost şi cazul unei paciente în vârstă de 82 de ani, care suferea de insuficienţă cardiacă severă, pentru care echipa medicală a Centrului de Boli Cardiovasculare din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a optat, sâmbătă, 13 octombrie, pentru o intervenţie hibridă complexă de tip TAVI Transapical – implantarea unei proteze de aortă transcatater, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stâng (vârful inimii). Aplicată candidaţilor corect selectaţi, intervenţia TAVI are o rată de succes de 95%, crescând perioada de supravieţuire şi îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii pacientului.

Procedura TAVI reprezintă soluţia salvatoare pentru pacienţii diagnosticaţi cu stenoză aortică severă, dar care nu pot urma tratamentul uzual – intervenţia pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator. În cazul pacientei noastre, chirurgia clasică nu era o opţiune, întrucât prezenta boală aortică severă iar vârsta era un factor cu implicaţii importante asupra evoluţei postoperatorie. Astfel, s-a optat pentru o procedură hibridă de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea căii transapicale – prin vârful inimii, s-a făcut şi datorită coexistenţei unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care împiedică abordul chirurgical prin alte zone.

Procedura s-a desfăşurat în Laboratorul de Angiografie şi Cateterism cardiac al spitalului şi a constat în efectuarea unei minitoracotomi stângi (o incizie de circa 5 cm în peretele stâng al toracelui). Prin această manevră a fost expus apexul ventriculului stâng al inimii, prin care a fost introdusă, în interiorul valvei aortice a pacientei, o proteză aortică transcateter. Rezultatul a fost favorabil, pacienta evoluând normal în ATI.

Protocolul tratamentului a implicat o colaborare multidisciplinară a specialiştilor din cadrul Spitalului Militar Central: col. medic dr. Liviu Stan, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, asistat de dr. Cosmin Buzilă, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară şi dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie, supraspecializare Radiologie intervenţională. Evaluarea diagnostică, pregătirea preoperatorie şi ecocardiografia transesofagiană peroperatorie au fost realizate de cpt medic dr. Magdalena Gurzun, medic specialist Cardiologie iar serviciile de anestezie şi terapie intensivă au fost asigurate de Dr. Vasile Murgu, medic primar ATI.

Pacienţii cu stenoză aortică prezintă dureri toracice, greutate la respiraţie cu oboseală progresivă şi ameţeli. Stenoza aortică este afecţiune degenerativă severă şi lent progresivă a valvei care separă ventriculul stâng al inimii de aortă. Pe măsura îmbătrânirii, această supapă, valva aortică se calcifică din cauza depunerilor de calciu şi colesterol, pierzându-şi mobilitatea şi împiedicând astfel circulaţia eficientă a sângelui în organism. Netratată, stenoza aortică este asociată cu disfuncţii cardiace progresive, până la boli cardiace în stadiu terminal.

Video realizat de col. Oana Ciobanu şi Iulian Năstasache